در حال بارگذاری ...
سه‌شنبه 4 دی 1403

آیین نامه کمیته انضباطی دانشجویان

کمیته انضباطی دانشجویان تنها مرجع دانشگاه است که صلاحیت رسیدگی به تخلفات دانشجویان را دارا می باشد. ساختار و نحوه رسیدگی و نیز مبنای آرای این کمیته، آیین نامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و شیوه نامه ای می باشد که به تصویب وزرای "علوم،تحقیقات و فناوری" و "بهداشت و درمان و آموزش پزشکی" رسیده است.کمیته انضباطی دانشجویان « وَ لْتَکُن مِّنکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلى الخَْیرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالمَْعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ أُولَئک هُمُ الْمُفْلِحُونَ» آیه ۱۰۴ سوره مبارکه آل عمران ۱- معرفی: زندگی، کار، مطالعه و علی الخصوص تحصیل در محیطی آرام و به دور از ناهنجاری ها، از آرمانهای جامعه انسانی می باشد. وضع مقررات خاص هر محیط نیز به همین دلیل ضروری به نظر می رسد. از آنجا که در هر جامعه ای چه کوچک و چه بزرگ ممکن است افرادی باشند که خواسته یا ناخواسته رفتار و اعمالی مغایر با مقررات خاص آن محیط داشته باشند، وجود تشکلی که به افراد خاطی تذکرات لازم را بدهد یا حتی در موقع لز

کمیته انضباطی دانشجویان
« وَ لْتَکُن مِّنکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلى الخَْیرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالمَْعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ أُولَئک هُمُ الْمُفْلِحُونَ»
آیه ۱۰۴ سوره مبارکه آل عمران
۱- معرفی:
زندگی، کار، مطالعه و علی الخصوص تحصیل در محیطی آرام و به دور از ناهنجاری ها، از آرمانهای جامعه انسانی می باشد. وضع مقررات خاص هر محیط نیز به همین دلیل ضروری به نظر می رسد. از آنجا که در هر جامعه ای چه کوچک و چه بزرگ ممکن است افرادی باشند که خواسته یا ناخواسته رفتار و اعمالی مغایر با مقررات خاص آن محیط داشته باشند، وجود تشکلی که به افراد خاطی تذکرات لازم را بدهد یا حتی در موقع لزوم تنبیهاتی را برای آنان درنظر بگیرد ضروری می باشد.
کمیته انضباطی دانشجویان تنها مرجع دانشگاه است که صلاحیت رسیدگی به تخلفات دانشجویان را دارا می باشد. ساختار و نحوه رسیدگی و نیز مبنای آرای این کمیته، آیین نامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و شیوه نامه ای می باشد که به تصویب وزرای "علوم،تحقیقات و فناوری" و "بهداشت و درمان و آموزش پزشکی" رسیده است . کمیته انضباطی دارای سه بخش دبیرخانه، کمیته بدوی و کمیته تجدید نظر است . پس از وصول گزارش تخلف دانشجو به دبیرخانه، تحقیقات تکمیلی توسط این دبیرخانه انجام شده و پرونده جهت رسیدگی و صدور رأی ، در کمیته بدوی طرح می گردد. در صورت محکومیت در مرحله بدوی، دانشجو می تواند ظرف مهلت ده روز از زمان ابلاغ رأی نسبت به رأی صادره تجدید نظر خواهی نماید. تجدید نظر در احکام اولیه پس از وصول اعتراض در موعد مقرر (تا ۱۰ روز اداری از تاریخ رؤیت حکم) بعهده شورای انضباطی تجدیدنظر است.
کمیته ی انضباطی از نظر اداری در حوزه معاونت دانشجویی قرار می گیرد، لیکن از نظر بررسی پرونده ها، برخورد با تخلفات و صدور آراء کاملاً مستقل می باشد و غیر وابسته به سیستم اداری دانشگاه عمل می کند.
۲- حدود اختیارات و وظایف :
الف) رسیدگی به جرائم عمومی دانشجویان از قبیل :
تهدید، تطمیع ، توهین ،ضرب و جرح ، جعل (اسناد یا عناوین)، سرقت و...
تذکر: افرادی که به انحاء مختلف خود را مرتبط با کمیته انضباطی معرفی نموده و یا اقداماتی را به نام (یا از سوی) کمیته انضباطی انجام دهند به اتهام جعل عنوان کمیته انضباطی مورد پیگرد واقع خواهند شد. افرادی که با این قبیل مسائل مواجه می شوند لازم است در اسرع وقت موضوع را حضوراً به کمیته انضباطی دانشجویان منعکس نمایند.
ب) رسیدگی به تخلفات آموزشی و اداری از قبیل :
تقلب در امتحان
فرستادن شخص دیگری به جای خود در امتحان یا شرکت به جای دیگری در امتحان
ارتکاب هر فعلی که موجب اخلال یا وقفه یا مزاحمت در اجرای برنامه های دانشگاه یا خوابگاه شود.
ایراد خسارت به اموال دانشگاه
عدم رعایت مقررات دانشگاه (به عنوان مثال شرکت در اردوهای دانشجویی بدون اخذ مجوز از مدیریت فرهنگی دانشگاه اعم از اینکه مبداء حرکت داخل دانشگاه باشد یا خارج از آن باشد و نیز اعم از اینکه از مراجع بیرون دانشگاه مجوز اخذ شده یا خیر ، ممنوع است.)
عدم رعایت شئون دانشجویی
استفاده از نوارهای ویدیوئی یا صوتی یا لوح های رایانه ای مستهجن یا مداخله در خرید و فروش ، تکثیر ، توزیع این گونه وسایل ج) تخلفات اخلاقی. شامل مواردی از قبیل:
.
استفاده یا توزیع یا تکثیر کتب ، مجلات ، عکس های مستهجن یا آلات لهو و لعب .
استعمال مواد مخدر یا شرب خمر یا قمار یا مداخله در خرید و فروش و توزیع این گونه مواد.
استعمال دخانیات در دانشگاه و اماکن وابسته
داشتن رابطه نامشروع
تشکیل یا شرکت در جلسات نامشروع
عدم رعایت پوشش اسلامی یا استفاده از پوشش یا آرایش مبتذل از قبیل ::
«برای خواهران مجرد یا متأهل »:
استفاده از انواع وسایل آرایشی
روسری های کوتاه یا نازک
استفاده از لباس های شهره ، زننده و جلب توجه کننده
مانتوهای کوتاه بالاتر از زانو ، مدل دار یا دارای رنگ های نامناسب
استفاده از سارافون و لباس با آستین چسبان به جای مانتو
استفاده از انواع متعلقات وابسته به البسه به صورت نمایشی و مبتذل از قبیل زیور آلات و ...
تذکر: استفاده از روسری بدون چادر صحیح نبوده ، مقنعه بایستی روی مانتو و پلیور و ... طوری قرار گرفته باشد که کاملاً" تمام موها و گردن را بپوشاند.
«برای برادران »:
استفاده از البسه سبک و مبتذل که خلاف عفت عمومی و یا دارای علائم و نشانه ها و تصاویر مستهجن باشد .
استفاده از شلوارهای چسبان ، تنگ و نازک
استفاده از البسه نازک ، سینه باز و بدن نما ، دارای رنگ های نامناسب و آستین کوتاه
استفاده از آرایش مبتذل از قبیل آرایش مو به صورت یال و کاکل
استفاده از انواع متعلقات وابسته به البسه به صورت نمایشی و مبتذل چون کراوات و ...
همچنین مواردی از قبیل:
ارتباط بیش از حد و یا ناصحیح با نامحرم
انجام حرکات و رفتار سبک و به دور از شخصیت یک دانشجوی مسلمان
عدم رعایت عفت نگاه و کلام
ایجاد مزاحمت برای نوامیس مردم
و در کل ، آنچه که بتوان به آن نام اعمال خلاف شئون و حیثیات دانشجوی دانشگاه جمهوری اسلامی داد، اشاره کرد.
تذکر : دانشجو مکلف است در تمام مدت تحصیل ، کارآموزی ، کارورزی ، دستیاری ، بازدید علمی و نیز در خوابگاه و بخش های شبانه روزی دانشگاه و در هر جا که به عنوان دانشجو حضور دارد آیین نامه انضباطی را رعایت نموده و عملی که خلاف شئون و حیثیات دانشجوی دانشگاه جمهوری اسلامی و ناقض این آیین نامه باشد انجام ندهد.
۳- تنبیهات :
الف ) تنبیهاتی که با حکم کمیته انضباطی دانشگاه در مورد دانشجو می تواند اعمال شود،
احضار و اخطار شفاهی.
تذکر کتبی بدون درج در پرونده .
اخطار کتبی بدون درج در پرونده .
تذکر کتبی و درج آن در پرونده دانشجو.
توبیخ کتبی و درج آن در پرونده دانشجو.
دادن نمره ۲۵/۰ در درس یا امتحان مربوط به تخلف
محرومیت از تسهیلات رفاهی دانشگاه (از قبیل وام ، خوابگاه و ... )
دریافت خسارت از دانشجو در مواردی که تخلف منجر به ایجاد ضرر و زیان شده باشد.
منع موقت از تحصیل حداکثر تا دو نیمسال تحصیلی که می تواند در سنوات تحصیلی نیز محاسبه شود.
تذکر ۱: در اعمال این تنبیهات، الزامی جهت شروع از نقطه حداقل وجود ندارد.
تذکر ۲: اعمال تنبیهات فوق منحصراً در اختیار کمیته انضباطی می باشد.بدیهی است اجرای اصل مهم امر به معروف و نهی از منکر وظیفه هر فرد مسلمان بوده ، نیازی به کسب مجوز از کمیته انضباطی ( تا وقتی که در حد تذکر شفاهی باشد) ندارد.
تذکر۳ : امکان اجرای چند تنبیه هم زمان نیز وجود دارد. (به عنوان مثال در مورد تقلب ، درج نمره ۲۵/۰ در درس مورد امتحان و توبیخ کتبی و درج در پرونده )
ب ) تنبیهاتی که فقط با حکم کمیته مرکزی انضباطی در مورد دانشجو می تواند اعمال شود:
منع موقت از تحصیل حداکثر تا ۴ نیمسال (با احتساب مدت آن به عنوان سنوات تحصیلی یا بدون احتساب آن در سنوات )
تغییر محل تحصیل دانشجو (انتقال اجباری به دانشگاه های دیگر)
تبدیل دوره تحصیلی دانشجو از روزانه به شبانه
اخراج دانشجو از دانشگاه با حفظ حق شرکت مجدد در آزمون ورودی
محرومیت از تحصیل در کلیه دانشگاه های کشور (تا ۵ سال ) با حفظ حق شرکت مجدد در آزمون ورودی
تبصره ۱- رئیس دانشگاه مجاز است که تا زمان رسیدگی به پرونده دانشجوی متخلف در کمیته انضباطی ، از ورود وی به دانشگاه جلوگیری به عمل آورد مشروط به این که مدت رسیدگی به پرونده از ۳۰ روز تجاوز نکند.
تبصره ۲- هر گاه دانشجویی در مکان یا موقعیت یا انجام فعالیت هایی که به عنوان دانشجو شرکت دارد از قبیل سفرهای علمی ، محل های کارآموزی ، خوابگاه ، زمین ورزش و ... مرتکب عملی شود که بر حسب قوانین کشور مستوجب کیفر باشد، کمیته انضباطی به موازات اعمال تنبیهات مقرر در این آیین نامه پرونده اتهامی دانشجو را به مراجع ذیصلاح نیز ارسال می نماید.
تبصره ۳- هر گاه دانشجویی در خارج از محوطه دانشگاه مرتکب خلافی شود که بنا بر قوانین کشور مستوجب کیفر باشد، پس از اعمال مجازات توسط مقامات و مراجع قضایی سابقه کیفری در پرونده دانشجویی وی ضبط خواهد شد و در این موارد حکم مراجع ذیصلاح در مورد صلاحیت ادامه تحصیل دانشجو برای کمیته انضباطی لازم الاتباع خواهد بود.
توضیح : در تمامی اوقاتی که دانشجویان از ماهیت دانشجویی خود به عنوان یک هویت حقوقی ، اجتماعی استفاده می نمایند ملزم به رعایت شئونات دانشجویی بوده و هر گونه تخطی از آن طبق مقررات انضباطی دانشجویی قابل پیگیری است . همچنین این پیگیری می تواند به موازات اعمال مجازات توسط مراجع قضایی و یا صرف نظر از آن انجام شده، موجب محرومیت از تحصیل تا دو ترم گردد.
تبصره ۴- تمرد از اجرای احکام و دستورات صادره توسط کمیته انضباطی «مثل : عدم حضور به موقع در زمان احضار یا دعوت دانشجو، حضور در کلاس و محیط های دانشگاهی در زمان محرومیت از تحصیل و ...» یا تکرار تخلفات موجب تشدید تنبیه خواهد شد.
۴- نحوه اعتراض کردن دانشجو به آرای صادره :
در مورد احکام اولیه دانشجو می تواند حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ حکم، اعتراض مستدل خود را به کمیته انضباطی تسلیم نماید.
توضیح : تاریخ ابلاغ ، زمان دریافت حکم توسط دانشجو و یا زمان ابلاغ قانونی حکم به دانشجو است و نه زمان صدور آن «در این رابطه توضیحات ضروری در ظهر حکم اولیه درج شده است ». لازم به ذکر است در صورت عدم وصول اعتراض ظرف مهلت مقرر، حکم اولیه عیناً تأیید و اجرا می گردد.
۵- چند تذکر و راهنمایی :
صرف صدور احضاریه و دعوت نامه و نیز انجام مصاحبه و پر کردن هرگونه فرمی در محل دفتر کمیته انضباطی به معنای پیشینه سوء برای دانشجو نخواهد بود.
کلیه تصمیمات در مورد پرونده های تخلف دانشجویان توسط شورای کمیته انضباطی اخذ می شود.
احکام و نامه های ارسالی از سوی کمیته انضباطی محرمانه بوده انتشار مفاد آنها جایز نمی باشد (گزارش های واصله نیز محرمانه تلقی خواهد شد..)
توصیه می شود در صورت مواجه شدن با هر گونه مشکل انضباطی و یا موارد مشکوک در سطح دانشکده و یا خوابگاه، ضمن مراجعه حضوری و یا تماس کتبی با دفتر کمیته انضباطی ، از طرح مسأله با افراد غیر مسؤول و یا مسؤولین غیر ذیربط جداً خودداری نموده و در صورت عدم رفع مشکل ، موضوع را در اسرع وقت با مسؤول کمیته انضباطی دانشجویان مطرح نمایید